Πολίτικα Ντολμαδάκια

Πολίτικα Ντολμαδάκια

ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

  1. Προσέχουμε πολύ τα αμπελόφυλλά μας να είναι τρυφερά. Αυτά που δεν είναι πολύ τρυφερά, τα χωρίζουμε και τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, ξερό και φρέσκο και τσιγαρίζουμε σε μισό ποτήρι ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το ρύζι, τον άνηθο και τον δυόσμο, αλατάκι, πιπεράκι και ζαχαρίτσα και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.
  3. Στο μεταξύ βράζουμε νερό σε κατσαρόλα και βουτάμε τα αμπελόφυλλά μας για ένα με δύο λεπτά τα ζεματάμε.
  4. Στη συνέχεια ξεκινάμε την κεφάτη διαδικασία του τυλίγματος. Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο, τοποθετούμε λίγη από τη γέμιση και τυλίγουμε. Αμέσως μετά βάζουμε το ντολμαδάκι μας στον πάτο της κατσαρόλας. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα, τοποθετώντας τα στη σειρά και σφιχτά, πλάι – πλάι στην κατσαρόλα μας.
  5. Στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό ποτήρι ελαιόλαδο, ένα ποτήρι νερό, τον χυμό από το λεμόνι, αλατίζουμε ελαφρά και βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα πάνω από τα ντολμαδάκια.

Σημείωση: Αυτό το κάνουμε για να μην ανοίξουν κατά την διάρκεια του ψησίματος. Θέλουν περίπου μισή ωρίτσα μέχρι να ψηθεί το ρυζάκι.

  1. Σβήνουμε τη φωτιά αλλά δεν ανοίγουμε το καπάκι, παρά μόνο όταν κρυώσει για τα καλά ο τεντζερές. Τότε τα βγάζουμε και σερβίρουμε.

TIPS: Τα ντολμαδάκια είναι πιο νόστιμα όταν τα σερβίρουμε την επομένη που θα τα μαγειρέψουμε.

Αυτά είναι τα πολίτικα ντολμαδάκια. Στα σμυρναίικα βάζουμε μπόλικα κουκουνάρια και μαύρες σταφίδες.